Käyttäjät

Muistutuksena heti alkuun, että sivupakettien mukana toimitettavat käyttäjätunnukset ovat henkilökohtaisia. Niitä ei ole tarkoitettu jaettavaksi useampien toimijoiden kesken. Henkilökohtaiset tunnukset lisäävät tietoturvaa.

Esimerkiksi ehdokkaan on suotavaa luoda kampanjassaan toimiville henkilöille, esim. kampanjapäälikölleen oma tunnus. Vastaavasti yhdistysten on suotavaa luoda jokaiselle toimijalle omat tunnukset. Kaikki sivupaketit toimitetaan niin, että tilauksessa kerrotulle pääkäyttäjälle on luotu henkilökohtainen tunnus. Tutustu rooleihin ennen, kuin lisäät käyttäjiä sivustolle.

Entä miten tunnuksia luodaan ja hallitaan? Siitä seuraavaksi.

Käyttäjien hallinta

Kuva 1. Käyttäjät -osion etusivu.

WordPressin käyttäjähallinta on todella helppoa. Sen löydät kirjautumalla sivustolle pääkäyttäjänä ja siirtymällä ylläpidon puolelle. Tällöin vasemmasta sivupalkista löytyy osio Käyttäjät, jota klikkaamalla aukeaa oheisen kuvan kaltainen näkymä.

Käyttäjälista sisältää kaikki sivustoon liitetyt ja/tai lisätyt käyttäjätunnukset.

Uusien käyttäjien lisääminen

Uusien käyttäjien lisääminen tapahtuu klikkaamalla Käyttäjät-näkymän yläosasta Lisää uusi-linkkiä tai vasemmalla olevasta valikosta Käyttäjät-otsikon alta Lisää uusi-linkkiä. Uusia käyttäjiä on mahdollista lisätä myös muualla sivustolla ollessa, selainikkunan yläreunassa olevan toimintopalkin kautta. Tällöin vie hiiren kursori ”+ Uusi” -kohdan päälle jolloin aukeaa valikko, josta tulee valita Käyttäjä.

Kuva 2. Uuden käyttäjän lisääminen

Uutta käyttäjää lisätessä sinun tulee tietää vain käyttäjän sähköpostiosoite. Lisääminen tapahtuu seuraavasti:

1. Kokeile, onko käyttäjällä jo entuudestaan tunnusta jollain Vihreiden sivupaketin sivustolla. Syötä siis käyttäjän sähköpostiosoite Lisää olemassaoleva käyttäjä-osion kentään ja valitse käyttäjälle tuleva rooli (rooleista tarkemmin hieman alempana tällä sivulla). Klikkaa Lisää olemassaoleva käyttäjä-painiketta.
    • Jos käyttäjällä on tunnus jollain yhdistys- tai henkilöverkostojen sivulla, sama tunnus liitetään myös tälle sivustolle. Muuta sinun ei tarvitsekkaan tehdä.
    • Jos käyttäjällä ei ole entuudestaan tunnusta verkostossa, saat siitä ilmoituksen. Tällöin jatka ohjeita eteenpäin.
  2. Jos käyttäjällä ei ole entuudestaan tunnusta verkostossa syötä käyttäjälle tuleva tunnus Lisää uusi käyttäjä-osion Käyttäjätunnus-kenttään ja sähköpostiosoite Sähköposti-kenttään. Valitse rooli (rooleista tarkemmin hieman alempana tällä sivulla) ja klikkaa Lisää uusi käyttäjä-painiketta.
    • Huom! Käyttäjätunnuksen tulee olla muotoa etunimi.sukunimi, sitä ei voida jälkikäteen vaihtaa.
    • Käyttäjä voi itse myöhemmin, niin halutessaan asettaa itselleen ”kutsumanimen” ja muita tietoja.
    • Lisäyksen jälkeen käyttäjä saa kutsun liittyä osaksi verkostoanne.

Huom! Kun sivustolle lisätään uusi käyttäjätunnus käyttäjälle lähetetään sähköpostilla varmistus lisäämisestä. Uusi tunnus ei näy käyttäjälistalle ennen kuin käyttäjä on hyväksynyt lisäyksen sähköpostiinsa saamaa linkkiä klikkaamalla. (Muistakaa tarkistaa myös sähköpostin roskapostikansio, jos viestiä ei ala kuulua!)

Käyttäjien poistaminen

Käyttäjien poistaminen tapahtuu kuvan 1 näyttämältä Käyttäjät -osion etusivulta seuraavasti:

1. Valitse poistettavat käyttäjät, rastittamalla tunnuksen edellä oleva laatikko.
  2. Valitse Joukkotoiminnot-pudotusvalikosta Poista ja klikkaa Hyväksy-painiketta

Tai

1. Vie hiiren kursori poistettavan käyttäjätunnuksen päälle, jolloin tunnuksen alle ilmestyy Poista-linkki. Klikkaa linkkiä.

Molemmissa tapauksissa saat näkyvillesi sivun, jolla listataan poisettava(t) käyttäjä(t) ja pyydetään vahvistamaan toimenpide. Klikkaa Vahvista poisto-painiketta, jos todella haluat poistaa käyttäjän (tai käyttäjät) sivustoltasi.

Huom! Käyttäjien poisto yhdeltä sivustolta ei poista käyttäjien tunnuksia verkostosta. Käyttäjä säilyy mahdollisten muiden sivustojen käyttäjänä tavalliseen tapaan.

Käyttäjäroolit

WordPressissä erilaisten oikeuksien jakaminen perustuu rooleihin. Mahdollisia rooleja käyttäjille ovat: Tilaaja, Avustaja, Kirjoittaja, Toimittaja ja Pääkäyttäjä.

Jokaiseen sivustoon kuuluu oletuksella aina yksi käyttäjätunnus, jolla on Pääkäyttäjä -rooli. Sen tunnuksen ohelle kannattaa tavallista käyttöä varten luoda Toimittaja -tason käyttäjä.

Paras rooli esim. yhdistyksen sivustolla, yhdistyksen eri toimijoille, on Toimittaja. Kyseinen rooli kun mahdollistaa sisältöjen muokkauksen, mutta estää tahattoman tai tahallisen sivuston tuhoamisen tai rampauttamisen.

Ohessa taulukko, jossa on listattu sivuston toimintoja ja mitä milläkin roolilla on mahdollista.

Toimenpide Pääkäyttäjä Toimittaja Kirjoittaja Avustaja Tilaaja
Kytkeä lisäosia päälle ja pois X
Lisätä ja poistaa käyttäjiä X
Muokata ulkoasun asetuksia X
Tuoda sisältöä (toisesta sivustosta) X
Viedä sisältöä X
Listata käyttäjät X
Muokata sivuston asetuksia X
Ylentää käyttäjiä X
Muokata ylläpidon etusivua X
Hallita kommentteja X X
Hallita artikkelien kategorioita X X
Hallita linkkejä X X
Muokata muiden artikkeleita X X
Muokata sivuja X X
Muokata muiden sivuja X X
Muokata julkaistuja sivuja X X
Julkaista sivuja X X
Poistaa sivuja X X
Poistaa muiden sivuja X X
Poistaa julkaistuja sivuja X X
Poistaa muiden artikkeleita X X
Poistaa yksityisiä artikkeleita X X
Muokata yksityisiä artikkeleita X X
Lukea yksityisiä artikkeleita X X
Poistaa yksityisiä sivuja X X
Muokata yksityisiä sivuja X X
Lukea yksityisiä sivuja X X
Muokata julkaistuja artikkeleita X X X
Lisätä tiedostoja X X X
Julkaista artikkeleita X X X
Poistaa julkaistuja artikkeleita X X X
Muokata artikkeleita X X X X
Poistaa artikkeleita X X X X
Muokata omaa profiilia X X X X X
Kirjautua sivustolle X X X X X
Toimenpide Pääkäyttäjä Toimittaja Kirjoittaja Avustaja Tilaaja
Share This